Sparkonto – bättre och högre räntor

Ett sparkonto är den vanligaste sparformen och de flesta har någon form av sparkonto dit lönen sätts in. Fördelen med ett sparkonto är att det är ett relativt säkert sparande med låg risk och dessutom försäkrat till skillnad mot om du hade valt att ha pengarna i madrassen.

Byt bank om du får bättre villkor!
Var inte rädd att byta bank – vilket ska ta högst 3 arbetsdagardagar enligt bankföreningen.

Tips: Förhandla dig till ett konto som har bättre och högre sparräntor
I Sverige har vi 4 storbanker som ofta har ockerlåga sparräntor på sina sparkonton och du ska se sedlartill att du får så hög ränta som möjligt.
Det finns olika sparkonton från andra aktörer och småbanker. Du kan också välja ett fastsparkonto och låsa fast dina pengar under en längre period och därmed öka räntan. Det finns sparkonton som har fria uttag, utan avgifter och har räntor över 2 procent.

Tips: Spara på ett fasträntekonto
Försök att ha så lite pengar som möjligt på ditt lönekonto. Ett fasträntekonton där du binder pengarna från 3 månader och upp emot 5 år ger dig ofta en högre ränta om du kan undvara pengarna.

Tips: Hur lång tid ska du ha dina pengar på sparkontot?
Flera banker har uttagningsavgifter så se ut vad dessa ligger på när du ser på bankens ränteerbjudande så att du inte luras att tro att du får högre ränta än vad det blir i verkligheten eftersom du behöver räkna av tex uttagsavgifterna.

Tips: Läs villkoren
Inte bara räntan är viktig utan det kan finnas villkor som gör att du får ut lägre ränta. Se upp med avgifter. Kontrollera även när räntan betalas ut om den tex alltid betalas i slutet på året. Det finns också banker som ger högre ränta ifall du tex sparar större belopp.

Tips: Kontrollera om ditt sparande omfattas av insättningsgarantin
Kolla upp om ditt sparande omfattas av den statliga insättningsgarantin vilket ger dig ett skydd om företaget som du anlitar skulle gå i konkurrs. Om sparkontot inte omfattas av den statliga insättningsgaratin innnebär det att du kan få en betydligt högre ränta men då till en större risk.

Insättningsgarantin är ett konsumentskydd för sparande på konto som hanteras av riksgälden. Det maximala ersättningsbeloppet är motsvarande 100 000 euro per person och institut.
Olika institut som omfattas av den statliga insättningsgarantin hittar du här.

Läs mer på: http://www.bästasparränta.biz/