Sparande

Det finns ett gammalt talesätt som säger: Det är inte de stora intäkterna som gör dig rik utan alla små kostnader. 

Att spara pengar är enklare sagt än gjort. Genom sparande lägger du undan pengar för framtiden och skaffar dig en buffert för framtida behov vilket är viktigt för din privatekonomi. Det som du inte konsumerar är pengar som du kan lägga på ditt sparande.

Byt bank idag!

Börja med att se över dina kostnader och ifall du har några skulder som du betalar höga räntor på. Om så är fallet så försök att förhandla dig till bättre villkor. Många som väljer att byta bank lyckas förhandla till sig bättre villkor och räntesatser. Ofta kan det löna sig att samla sina skulder och sparande på en bank – men det är långtifrån alltid som detta gäller utan ta alltid förvana att kontinuerligt jämföra olika bankers räntor med varandra.

Det finns olika sätt att spara:

  • Börja med att sätta mål för ditt sparande och en tidsgräns när det ska vara uppfyllt. Genom att målsparande kan du tex unna dig exempelvis en resa.
  • Buffertspara – så du exempelvis klarar av att vara arbetslös under en viss tid
  • Pensionsspara – för din framtida pension

Planera ditt sparande

Se till att ha kontroll över dina kostnader och hur mycket du sparar per månad och år.

Upprätta en budget

Upprätta en budget över dina kostnader och ha kontroll över dina kostnader. Genom att dela upp kostnaderna i olika kostnadsslag ser du vad du spenderar dina pengar på exempelvis bil, resor och mat brukar vara stora kostnadsposter och här kanske det finns pengar att spara.

Det finns olika sätt att placera pengar på förutom i madrassen:

Det är viktigt att du jämför olika sparräntor från olika konton. Tyvärr finns det många konton som inte ger speciellt hög avkastning så det är läge att se upp så att du inte blir lurad.
Hushållens finansiella sparande ökade med 69 miljarder kronor under andra kvartalet 2012 enligt SCB. Trots det minskade den finansiella förmögenheten med 27 miljarder kronor under samma period, mycket på grund av den negativa börsutvecklingen.

Sparande och risk

Ofta innebär en hög ränta att du måste ta en risk med dina sparade pengar. Det kan tex handla om insättningsgarantin som saknas för ett visst typ av sparande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *