Spara till barnen

spara pengar till barnenKanske du vill ge dina barn eller barnbarn en grundplåt till utbildningen eller körkortet. Ofta behöver man några år på sig för att ordna sparandet och det finns många avvägningar som när de ska ha tillgång till kapitalet eller om du ska spara i ditt eller barnets namn.

Hur ska man som förälder spara pengar åt sina barn?
Den första frågan man kan ställa sig är ifall man ska ge barnen veckopeng, gåvor eller ha ett regelbundet sparande.

En del väljer att skaffa ett sparkonto direkt när barnet föds medan andra aldrig sparar åt sina barn.

Att spara pengar är något man bör lära barnen tidigt i livet. Många har lärt sig från barnsben att sparar man av pengar till bankkontot så växer pengarna. Tyvärr så gäller inte alltid den regeln eftersom det finns många bankkonton som har extremt låga räntor där avgifter äter upp all eventuell vinst. Regeln är enkel: Ju högre ränta du får till dina barns sparande desto mer pengar blir det på slutet av året. Följden blir att hitta ett sparkonto med hög ränta men som har statlig insättningsgaranti. En del väljer att spara till sina barn genom att automatiskt spara pengar varje månad från lönekontot eller en del av barnbidraget. Även om du sparar 50 kronor per månad så blir det mycket pengar efter en lång tid.

Välj ett konto tillsammans med barnet och förklara vad kontot innebär eller också sparar ni tillsammans i en sparbössa. Välj ett konto som betalar hög ränta.

Du har alltid rätt att göra vad du vill med dina tillgångar exempelvis om du vill spara åt dina barn eller ge bort gåvor till dina barn eller barnbarn. Barnen har ingen rätt att lägga sig i hur du ger bort pengar.

En del väljer att ge förskott på arv och då skall gåvan räknas av på dennes del innan hen får mer egendom. Många föräldrar sparar pengar till sina barn men numera finns det ingen gåvoskatt (togs bort 2005) så det kan vara smartare att spara i sitt egna namn.

Om det rör sig om 20 basbelopp eller mer ska förvaltningen skötas av en person som är utsedd av kommunen.