Spara för det oväntade – få ordning på din personliga ekonomi

Spara för det oväntade

Få ordning på din personliga ekonomi

Att hantera din personliga ekonomi kan verka svårt ibland, men det finns några enkla steg som du kan vidta för att göra processen lättare. Börja med att göra en uppställning av dina lån, krediter och sparaande och ta reda på hur din ekonomsika situation ser ut. Om du har dyra lån börja att jämföra långivarna se över lånen och förhandla om de dåliga lånen som har hög ränta.

Sluta oroa dig för pengar. Detta kan verka som en svår uppgift men att älta och vara orolig är ofta en värdelös känsla.

Att oroa sig kring ekonomin paralyserar dig och håller dig från att fatta de beslut som du behöver göra. I stället för att oroa dig använd energin till handling. Börja tänka på lösningar, istället för att fokusera på de finansiella problem och frågor som du står inför.

Jaga kostnader
Kontrollera alltid och se om det finns rabatter för produkter som du funderar på att köpa. Se till att gå med i medlemsklubbar om det ger dig rabatter och erbjudanden. Många elektroniska produkter har rabatter, vilket innebär att du kan få några av dina pengar tillbaka efter köpet. På flera arbetsplatser finns det också rabatter och medlemsklubbar som Benify. Det finns flera appar som visar alla erbjudanden när det gäller tex ICA-affärer.

Spara och planera för det oväntade
Ingen vill spara pengar för att korrigera en tand eller för att man eventuellt riskerar bli arbetslös. Men att ha besparingar och sparbuffert minskar sannolikheten måste du ta ett lån eller max med ditt kreditkort. Se till att lägg undan regelbundet varje månad.

Hur mycket pengar ska du spara för oväntade kostnader?
Ett privatekonomiskt rekommendation är att spara tre månaders kostnader om du har ett heltidsjobb och sex månader om du är en frilansare. Se till att ha dessa pengar på ett separat konto som skiljer dem från pengar som läggs undan för andra mål.

En annan tumregel är att försöka sätta undan 15 procent av din inkomst varje år. Det kan naturligtvis vara en svår målsättning om man suger på ramarna och har en svår finansiell situation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.