Pensionen – anledningar att inte anlita en pensionsrådgivare

pensionsrådgivning

Se till att inte anlita en rådgivare för din pension. Enligt en artikel i Dagens Nyheter är det en dålig affär att använda sig av en pensionrådgivare.

Många pensionsrådgivare har betalt på försäljningen och får provision. Om du bara har telefonkontakt med dem så se upp eftersom det finns många som är oseriösa. Alla pensionsrådgivare ska ha tillstånd av Finansinspektionen.

Det statliga alternativet AP7 Såfa har stigit med över 63% på två år vilket kan jämföras med de bästa rådgivarna som har stigit omkring 40%. Problemet med rådgivare är att de tar ut stora förvaltningsavgifter vilket på sikt innebär att pengarna inte förräntar sig speciellt bra. Eftersom förvaltningsavgifterna slår till varje år blir summan som pensionsrådgivarna tar ut oproportionellt stor. Se till att du väljer fonder som har lägre än 0,7% i förvaltingsavgift eftersom förvaltningsavgifterna urholkar investeringen på sikt.

Ett alternativ är om företaget använder en elektronisk tjänst som Benify – då kan du kolla igenom alla dina pensionsinvesteringar och få förslag till förbättringar och vilka du ska avbryta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *