Kreditupplysning – Så här kan du förbättra din kreditvärdighet

Vad är en kreditupplysning?
När du ansöker om ett lån hos en långivare eller en kredit görs vanligtvis alltid en kreditupplysning för att bedöma din kreditvärdighet. Det enklaste sättet för att öka din kreditvärdighet är att minska dina skulder, betala räkningar i tid och säg upp krediter som inte används.

Varför görs en kreditupplysning?
Långivaren villl veta din betalningsförmåga på lånet om de uppfattar att risken är låg kan du få en lägre ränta dvs kostnaden för att låna pengar minskar vilket är bra för dig och din ekonomi. Om långivaren anser att du har en dålig kreditvärdighet innebär det högre ränta och högre lånkostnad för dig.

Vad ingår i en kreditupplysning?

En kreditupplysning är framförallt inriktad på de ekonomiska förhållanden. Även personliga uppgifter kan ingå, till exempel din ålder eller om du är gift. I en kreditupplysning finns det uppgifter om din inkomst, dina aktiva krediter, giftermål och ifall det finns äktenskapsförord och eventuella betalningsanmärkningar.

Olika företag kan ge dig en kreditupplysning som UC, Bisnode mfl. UC har skapat en egen mätskala som ger ett kreditbetyg dvs ett mätvärde på din kreditvärdighet som kallas för UC score.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.